Utfärder/exkursioner vi gjort
Sö 7/6 2015 Bilutflykt till förläggargårdarna i Mark
Besök på Kronäng och Källäng i Mark, två pampiga gårdar byggda under 1800-talet, då bönder med initiativkraft kunde bli välbeställda genom att lämna ut bomull i stugorna. Där spann och vävde sedan kvinnorna tyger, som förläggaren sedan sålde. På så vis skapades förmögenheter, som delvis omsattes i stora herrgårdsliknande byggnader.
Ordföranden i Förläggarföreningen i Mark, Tomas Andrén, är ciceron.
Ti 8/9 2015 Tågresa till Mölndals Stadsmuseum och Kvarnby
På egen hand i museet första timmen. Därefter guidning i Kvarnbyn av Lars Gahrn, historiker och knuten till Mölndals Stadsmuseum.
To 26/11 2015 Besök i Alingsås museums depå på Kristineholm
Visning av depån och en del av de samlade föremålen under ledning av föremålsintendenten Ylva Frögeli.
Ti 5/4 2016 Emigranternas hus i Göteborg
Resa med lokaltåg till Göteborg och det gamla Tullhuset nere vid hamnen. Det var genom detta hus, som dryga miljonen svenska emigranter passerade från 1800-talets mitt och fram till 1930-talet på sin väg ut i världen. Guidning av intendenten Roger Bodin.
To 19/5 2016 Bilutflykt i det vårfagra maj runt St Färgen
Milstenar, vägvisarstenar och väghållningsstenar kring St Färgen samt Högalidsbacken i Hemsjö med den s k hästebräcka, ett imponerande vägbygge från 1800-talets mitt. Ciceron: Göran Sjögren.
Lö 17/9 2016 Bussutflykt i historiens tecken till Tidaholm och Kungslena
Tidaholms museum med guidning av Kjell-Åke Storm om bilarnas, tändstickornas och arbetarnas historia. Lunch på Hellidens folkhögskola. Guidad stadsvandring med Jan Nilsson. Guidning av Rosa Qvist i Kungslena kyrka.
Ti 23/5 2017 Besök hos AGJ i Anten, där ordföranden i AGJ (Anten-Gräfsnäs Järnväg), Lars Johansson, tog emot, visade stationen och berättade om föreningens arbete med museijärnvägen. Detta program var en uppföljning av hans kåseri om Smalspårsjärnvägar runt Alingsås hos oss i december 2017.
Källäng, förläggargård utanför Kinna.
Foto: H Kumler, 2014
Göran Sjögren visar milstenen i Ängabo, Alingsås.
Foto: H Kumler, 2016
Den imponerande vägrampen, "hästebräcka", från 1840-talet mellan Högalidsbacken och Sävelången i Hemsjö. Foto: H Kumler, 2016
Den s k basaren vid Stora torget i Tidaholm.
Foto: H Kumler, 2015
Tidaholms museum. Vagnhallen med den s k bränn-
vinsbussen, som trafikerat sträckan Tidaholm - Hjo.
Foto: H Kumler, 2016
Hellidens folkhögskola utanför Tidaholm. Foto: H Kumler, 2015
Lö 2/9 2017 Höstutflykt
Vi besökte Ledningsplats Björn utanför Jung, där markägaren Arne Ingemarsson tog emot. Han visade oss flygledningsplatsen från 1959, som varit bortglömd ända till 2015, då den undersöktes och dokumenterades av arkeologistudenter från Göteborgs Universitet under ledning av arkeolog Tony Axelsson.
Därefter besöktes Rörstrands porslinsmuseum i Lidköping. Vi fick ta del av 290 års porslinshistoria - från 1726 och fram tills idag.
Efter lunch på restaurang Terrassen i Lidköping fortsatte färden till Stola Säteri som har anor sedan 1200-talet. Den siste private ägaren, Holger Ander, lät före sin död 1989 bilda en stiftelse av huvudbyggnad och park. Vi fick en rundvisning av Jörgen Lindqvist som berättade om gårdens historia.
Må 14/5 2018 besöktes Matberget i Magra. Erik Fristedt berättade om platsen, som ligger på herrgården Upplos ägor, och som i Magra kallas för "Matberget". Herren till Upplo och tillika en av ledarna för Västgötaupproret mot Gustav Vasa, Måns Bryntesson-Lilliehöök, gömde sig här år 1529 undan kungens spejare, innan han hittades och till slut avrättades för sitt deltagande i komplotten mot Gustav Vasa.
Lö 15/9 2018 besökte vi Kollängens gård med tingshus i Husaby, Råbäcks mekaniska stenhuggeri, Hellekis säteri samt platsen för det forna Turisthotellet och Munkängarna. På det här viset följde vi upp vår föreläsning den 16/4 2018 om turismen på Kinnekulle under första hälften av 1900-talet. Vår föreläsare, Anna Lokrantz, följde med oss som ciceron under resan.
Må 13/5 2019 Vårutflykt till Missionshistoriska museet i Ljurhalla och Herrevadsbro. Curt Sävenstrand guidade oss i museet, som främst speglar väckelsen i Ljurhallabygden under 1800-talet och Erik Fristedt var vår ciceron vid Herrevadsbro.
Lö 14/9 2019 Utflykt i industrihistoriens tecken till Götaälvdalen med besök på Olidans kraftverk i Trollhättan, på Munthers båtbyggeri i Stubbered och på Repslagarmuseet i Älvängen.
Olidan var svenska statens första vattenkraftsprojekt, vilket påbörjades 1907. Den första strömmen levererades 1908 till Skara och sedan följde leverans av ström de följande åren till Göteborg, Skövde, Uddevalla och Åmål. Olidan är sedan 2004 statligt byggnadsminne.
På Munthers båtbyggeri blev vi guidade av en av ägarna, Annika Larsson. Hon berättade om den gamla byn, om platsens historia med jordfallet 1648 och om den numera borttagna slussen och visade oss det enda av 23 båtbyggerier vid Göta älv, vilket idag finns kvar. Båtbyggeriet står där med sin inredning som det gjorde efter att den sista båten byggts där 1980.
En timmes guidning av Bernt Larsson på Älvängens repslageri blev dagens sista besök. Här slogs rep längs en 300 m lång repslagarbana under åren 1917 - 1983 och ägdes då av familjen Carlmark med som mest 400 anställda. Det var föreningen Bevara repslagarbanan som lyckades avvärja rivning och omvandla repslageriet till museum.
Sen vår 2020 - höst 2021 Corona-pandemi, inga föreläsningar utan istället historiska promenader !!!
Ti 5/5 2020 Vi vandrade till Mormons predikstol i terrängen norr om gården Lindås. Det är ett flyttblock under en vacker samling av ekar och bokar. Därifrån ska en mormonpredikant ha stått och förkunnat Mormons ord för sina nyvunna anhängare vid tiden runt 1860. Ciceron var Gustaf Hansson. En promenad på ca 3 km.
Ti 12/5 2020 Vi gick till Stynaborg och såg på den plats där den gamla träborgen en gång låg. Den ligger vid en meanderslinga i Säveån och hindrade inkräktare att nå in i det inre av Västergötland. Borgen tror man brändes under Engelbrektsupproret 1434-36. Ciceron var Kerstin Feldt. Promenaden endast ca 1 km.
Ti 19/5 2020 I danskarnas fotspår från Alingsås till Brobacka - etapp 1. Vi följde den gamla vägen, som den danska armén tog i augusti 1566, då det danska stöldgodset som stulits i Västergötland skulle transporteras hem. Svenskarna låg i bakhåll, överföll trossen och tog tillbaka det mesta. Ciceron var Håkan Kumler. Promenadens längd ca 6 km.
Ti 26/5 2020 I danskarnas fotspår från Alingsås till Brobacka - etapp 2. Vi fortsatte vandringen och gick den gamla vägen från Björkekärr till Hjällnäs. Där fick vi nöja oss med att titta bort mot Brobacka över Östads nysådda åkrar och sedan återvände vi till Björkekärr. Ciceron var Håkan Kumler. En promenad ca 5 km lång.
Ti 2/6 2020 Vi vandrade runt på Vikaryd gick allén fram, vek av mot gården, följde sjön och besåg platsen för det vackra, vita slottet som revs 1947. Ciceron var Håkan Kumler. Promenadens längd ca 3,5 km.
Ti 15/9 2020 Vi promenerade upp till minnesplattan över bataljen mellan svenskar och danskar i Brobacka 1566 och lyssnade till slutet av den berättelse som var temat för två av vårens vandringar. Därefter tog vi bilarna till Antens Station där ordföranden i AGJ, Lars Johansson, tog vid och berättade om problemen med tunnelsprängningen i Brobacka för västgötabanan 1899. Ciceron var Håkan Kumler. Pga reparation i tunneln blev det endast en minimal promenad.
Ti 22/9 2020 Promenad längs den Gamla Kungsvägen mot Göteborg. Vi passerade Österbodarna och gick på höjderna bakom Lilleskog ner mot bygatan mellan stenmurarna i Hagtorsslätt i Hemsjö. Vi fick lyssna på ett och annat om väghistoria om det vi passerade, vilket delvis kan kopplas till det framtida föredraget Gamla vägar i Västergötland. Ciceron var Håkan Kumler. Vandringens längd ca 6 km.
Ti 29/9 2020 Vi promenerade upp för vägen till Härsbergets topp, där tidigare stadens vattentorn stod. Vi såg på utsikten och fick höra om skövlingen av de gamla gravar som fanns där tidigare. Promenaden avslutades nere vid stadens gamla avrättningsplats. Vi blev guidade av Kerstin Feldt och Gustaf Hansson. Längd på vandringen ca 1 km.
Ti 27/4 2021 Hästabräckan i Hemsjö Vi vandrade in på den smala remsan mellan motorvägen och Sävelången, där den gamla kungsvägen till Göteborg en gång drog fram. Bredvid oss på vänster sida löper då den 3-400 m långa och 5 m höga murrampen som troligen byggdes på 1850-talet för att slippa den branta liden - "hästabräckan" upp mot Tollered. Ciceron var Håkan Kumler. Vandringens längd ca 1 km.
Ti 4/5 2021 Kolerakyrkogården i Lygnared, en vandring över stock och sten till kolerakyrkogården från 1834. Ciceron var Gunnar Linde. Vandringens läng ca 4,5 km.
Ti 11/5 2021 Gräfsnäs slottsruin, en vandring genom parken fram till bysten av drottning Margareta. Vi lyssnade till berättelsen om henne och därefter den vidare historien om slottet. Vi blev guidade av Erik Fristedt och AM Alströmer. Vandringens läng ca 1 km.
Ti 18/5 2021 Kungsvägen Alingsås - Bryngenäs gamla grindstuga / Lindås kvarn Vi styrde stegen längs den gamla kungsvägen ut ur stan. Denna vandring anknöt alltså till den vandring vi gjort tidigare från Varsjön till Hagtorsslätt i Hemsjö. Ciceron var Magnus Frid. Vandringens längd ca 4 km.
Ti 25/5 2021 Skår - Bryngenäs Vi vandrade längs Mjörn bort mot Bryngenäs och fick höra berättelsen om sevärdheterna längs vägen, vilka vi i vanliga fall kanske inte uppmärksammar då vi går där. Avslutningsvis blev vi även serverade en kortversion av Bryngenäs historia. Vi blev guidade av AM Alströmer och Bertil Ericson. Vandringens längd ca 2,5 km.
Ti 21/9 2021 Hästabräckan i Hemsjö Intresset för denna promenad var i våras stort och därför ordnade vi nu ett nytt tillfälle. Upplägget var samma som den 27/4 med tillägget att vi på vägen passerade det gamla gästgiveriet i Ingared där ägaren Lennart Nilsson berättade om gästgiveriets historia. Vi promenerade längs Sävelången och förbi Kärrbogärde och fick höra historien om "hästabräckan". Ciceron var Håkan Kumler. Vandringens längd ca 3,5 km.
Sö 8/5 2022 Trampverkstan och Stora Mellby mekaniska museum
I Trampverkstan, som ligger i Knutstorp norr om Stora Mellby, arbetar man med snickerihantverk utan elektricitet. Magnus Jakobsson visade hur man sågar, hyvlar, borrar och svarvar med bara mänsklig muskelkraft.
Stora Mellby mekaniska museum är ett levande industrihistoriskt museum. Här fick vi möta en annan eldsjäl, Börje Gustavsson, som visade en intakt verkstad från 1920-talet och mängder med traktorer och maskiner från bygden.
Ti 6/9 2022 Vårgårda museum
Inger Ernstsson, f d intendent på Nääs och Gunnebo slott, har under fyra år arbetat med att skapa innehållet i detta nya museum i Tumbergs gamla skola. Vårgårdas nya museum vill i sin utställning SPÅR spegla bygdens historia från istiden fram till idag. Utställningen är en resa i tiden och handlar om de spår våra föregångare lämnat efter sig - från det kulturlandskap bonden skapat till dagens industriella landskap.
Fr 22/9 2023 Bussfärd till Vänersborg - den gamla residensstaden i Älvsborgs län
Genom en stadsvandring med Håkan Lindh, tidigare redaktör för Elfsborgs Läns Allehanda, bekantade vi oss med den pampiga innerstaden. Vi besökte därpå det tidigare länsmuseet - ett helt unikt lokalt museum som knappast har någon motsvarighet i landet. Till sist besökte vi Residenset. 1700-talsresidenset nyttjas idag av regionens tjänstemän och politiker. Huset är under en stor del av veckorna bokat för politisk verksamhet men vi fick ett unikt tillfälle att bli visade runt av residensets husfru.
On 22/5 2024 Eftermiddagsutflykt till Kvinnestadborgen. Borgen ligger vid Kvinnestadssjön, några kilometer söder om Vårgårda. Traditionen har gått från generation till generation beträffande byggnadsrester på två kullar, kallade Slottet och Borrebacka med djupa vallgravar runtom. Man har antagit att det rör sig om någon form av befästning, men inte känt till vid vilken tid och hur länge den har använts. Vår styrelsemedlem, Erik Fristedt, tog oss med till borgen och berättade om den och de fynd som gjorts där.