© 2016 Historiska Sällskapet Alingsås

Alingsås 1900-tal - modernitet och omdaning
Föreläsning av Simon Waern 21/10 2019

Publicerad i AT 26/10 2019. Text: Håkan Kumler.


Simon Waern friskade upp alingsåsarnas 1900-tal 

I måndags fullföljde Simon Waern sina historiska föreläsningar om Alingsås på Alströmerteatern i Historiska Sällskapets och Republiken Risöns regi. Strax under 300 åhörare hade mött upp för att lyssna till valda delar ur Alingsås 1900-tal.

 

Det var en skojfrisk föredragshållare, som underhöll oss med sin hembygdsberättelse om det århundrade han bara minns från sina första år på 1990-talet. Så ung han är lyckas han trollbinda sin publik om en tid han inte upplevt själv. Det var utifrån stadens byggnader Simon Waern nystade upp den snabba utveckling staden har genomgått – helt naturligt för föreläsaren, då han till professionen är bebyggelseantikvarie. Tyngdpunkten i föreläsningen låg på den första halvan av 1900-talet.

 

Flertalet lyssnare skulle nog vid ett annat tillfälle vilja höra mer Alingsåshistoria från just 1900-talet, som alla i publiken själva har så klara minnen från. Det finns fortfarande mycket som Simon Waern skulle kunna dela med sig av. Kanske 1900-talets andra hälft kunde bli föremål för en föreläsning vid ett senare tillfälle.

 

Med tanke på hur nöjda alla såg ut efteråt, borde det inte saknas lyssnare vid ett sådant tillfälle.

Simon Waern i mitten flankerad av Stefan Svensson, Republiken Risön och Håkan Kumler, Historiska Sällskapet. Foto: Johanna Skullered, 2019.
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now