top of page
Referat våren 2022

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Flykten genom Berlin

Föreläsning av Karin Westin Tikkanen den 7/4 2022

Text: Erik Fristedt
 

Midsommarafton 2015 åkte Karin Westin Tikkanen pendeltåg mellan Göteborg och Alingsås och fick en kort pratstund med en medpassagerare. Det lilla och osammanhängande som han berättade om sitt liv, var så spännande att det drog i gång journalisten i henne.  Hon mötte en man som satt i ett östtyskt fängelse 1963, vilket präglade resten av hans liv. Karin är språkforskare, författare och journalist och besökte oss den 7 april 2022. 
 

Mannen var alingsåsare och hette Leif Persson (1939 – 2017). Efter studentexamen började han läsa i Lund 1961. På hösten åkte han med en gruppresa till Berlin, där muren precis hade byggts. Av en slump träffade han ett par personer som hjälpte östberlinare att fly till väst. Efter hemkomsten till Lund förmedlade han svenska pass till dem tills Stasi stoppade den möjligheten. Leif var med om några andra flyktupplägg, men minskade sitt engagemang under 1962. Han hade rest till Berlin många gånger och trodde sig vara säker, men när han tog tåget den 20 mars 1963 till Berlin blev han gripen och fängslad av Stasi. De hade antagligen haft ögonen på honom länge. Han utsattes för all den förhörsteknik och psykisk tortyr som de är kända för.
 

Det blev stor mystik i Sverige, men efter hand förstod den svenska regeringen vad som hade hänt och det fick östtyskarna att ordna en skenrättegång redan 24 april. Han ”bekände” allt vad han hade gjort, och släpptes fri. De fem veckorna hos Stasi hade brutit ner honom totalt. När Karin träffade honom strax före hans död, menade han fortfarande att det hela totalt hade förstört hans liv.
 

Karin gjorde några intervjuer med bl a Leif och hans syster, men den mesta kunskapen fick hon dels från svenska tidningar från den tiden och dels från sitt forskande i Stasiarkiven. Hon träffade även de personer han samarbetade med i Berlin. Hon lade ned ett otroligt arbete på detta och det kröntes med en spännande bok 2019, som heter just ”Flykten genom Berlin”.

Bild1.jpg
Karin Westin Tikkanen föreläser om sin bok
"Flykten genom Berlin".
Foto: Hämtat från Mynewdesk.

______________________________________________________________________________________________________________________________

bottom of page